virtuaalihevonen
Rakennekuva © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Muut kuvat © AK


Ulkoasu © M Layouts

Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Syntymäaika 25.01.2021
Säkäkorkeus 164cm
Rekisterinumero VH21-018-0103
Omistaja Mari H (VRL-05704)
Painotus Yleispainotus
Koulutustaso Ko: HeA, Re: 100cm, Me: 90cm, Helppo, Noviisi valjakko
Kasvattaja Veera R. (VRL-10735) - Pyökkipolku

Jatsi ikääntyy VARL:n mukaan | Täyttänyt 3 vuotta 01.05.2021


Saavutukset

KTK-II
Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 08/2021
18 + 18 + 18 + 18 = 72p
EV-II
Estevarsojen laatuarvostelu 05/2021
8 + 5 + 4 + 3 + 1 + 9 = 30p
KEV-II
Kenttävarsojen laatuarvostelu 08/2021
8 + 5 + 2 + 5 + 3 + 9 = 32p

KV-II
Kouluvarsojen laatuarvostelu 05/2021
9 + 1 + 5 + 4 + 2 + 1,5 = 22.5p

SV-I
Suomenhevosvarsojen arviointi 05/2021
7 + 10 + 5 + 8 + 6,8 + 10 = 46,8p

VV-I
Valjakkovarsojen laatuarvostelu 06/2021
8 + 8 + 4 + 4 + 3 + 9 = 36pHistoria

"Myynnissä Pyökkipolun kasvatteja." Klikkasin ilmoituksen auki ja taas mentiin. Tiesin heti, että ilmoituksen aukaiseminen tarkoittaisi sitä, että löytäisin kohta itseni soittamasta Veeralle, mutta en vain voinut vastustaa kiusausta. Ja kun eteeni aukeni ilmoitus myytävästä suomenhevosorista, olin pulassa. Varsan isänä oli Veeran hieno Hämäränhyssy ja olin itseasiassa käynytkin pari kertaa valmentamassa kyseistä ratsukkoa. Muistelin ruunan liikkuneen ihan kivasti ja ennen kaikkea se oli kiltti ja toimiva, oikein suomenhevosen esimerkkitapaus. Niinhän siinä kävi, että ei mennyt kauaa kun olin tavoittanut Veeran ja sopinut meneväni katsomaan oria heti seuraavana päivänä. Ja matkaanhan lähdettiin tietenkin hevosautolla.


Luonnekuvaus

Toivoin kovasti, että Jatsi olisi ollut isänsä kaltainen rauhallinen herrasmies, mutta toisin kävi. Jatsi on mielestäni suorastaan ilkeä välillä ja oppii huonot tavat todella helposti ja nopeasti – oppisipa kaiken muunkin. Jatsi ei voi sietää raippoja ja käyttäytyy niiden lähellä ihan kuin sitä olisi enemmänkin hakattu. Onneksi tiedän sen koko historian ja voin kertoa, että tällaista ei ole tapahtunut. Jostain syystä Jatsi on todennut niiden olevan pahapaha asia. Ori tarhaa yleensä yksin, mutta välillä se saa seuraa nuorisosta, joka kaipaa kurinpalautusta. Jatsi voisi tarhata seuralaisen kanssa, mutta seuralaiset yleensä väsähtävät sen juttuihin. Jatsi talutetaan aina ketju suussa, ettei se kisko taluttajaansa mihin sattuu ja riimua ei saa tarhaan vietäessä siltä riisua, jotta orin saa nopeammin kiinni. Jatsi on kova heiluttelemaan päätään, eikä riimun laitosta yleensä tule mitään tämän takia.

Hoitaessa Jatsi on yleensä pesukarsinassa kiinni, ettei se pääse sieltä terrorisoimaan ympäristöä. Välillä tuntuu, ettei se kunnioita lainkaan ihmisiä, mutta ikinä ei ole tuntunut siltä, ettei se käsiteltävissä olisi. Hoidettaessa Jatsi vielä yrittää kaikkensa pompottaakseen hoitajaansa ihan miten lystää olemalla nostamatta jalkaansa tai pullistamalla satulavyötä kiristettäessä. Jatsin kanssa useasti haluaakin olla mahdollisimman nopea, sillä sen hyöriminen hoitaessa on melko rasittavaa.

Jatsin selkään noustaan aina korokkeelta, sillä se ei siedä jalustimen varassa roikkuvaa ratsastajaa, vaan lähtee mmenemään omia aikojaan. Jalustinhihnat saa monesti vauhdissa säätää, satulavyön kiristyksen ajaksi ehkä juuri ja juuri pysähtyy vielä, jos et sitä muistanut maassa tehdä. Ratsastaessa Jatsi vastustelee epätasaista kuolaintuntumaa heiluttelemalla päätään joskus rajustikin. Kouluratsuna toimiakseen se tarvitseekin tasaisen käden omaavan ratsastajan, jolla on kroppa hallinnassaan. Jatsilta kuitenkin löytyy hienot liikkeet, kunhan se vaan malttaa tehdä töitä. Esteratsuna Jatsilla alkaa menojalkaa vipattaa ja se saattaa heittää oikein innostuessaan isostikin takapäätänsä. Vauhtia saattaa monesti olla liikaakin, ja ratsastaja saa olla tarkkana lähestymisten kanssa. Orilta kuitenkin löytyy hyvin ponnistusvoimaa ja hyppytekniikka on rytmin löytyessä varsin hyvä. Maastoesteillä Jatsi useasti on hieman vätyksempi, eikä niin hurvittele menemään. Ori on varmajalkainen maastoratsu, eikä oikeastaan pelkää mitään. Ajaessa ori on paljon leppoisampi kuin ratsuna, mutta joskus sillä saattaa kaasu hirttää kiinni, jolloin ajajalta vaaditaan jonkin sortin taitoa saadakseen ori taas kuulolle. Valjakkoajossa orin vahvuus on maastokokeessa, jossa sen varmajalkaisuus pääsee hyvin esille.

Lastaus ja kuljetus sujuvat Jatsin kanssa onneksi helposti ja ori on hyvä matkustaja. Jatsi ei ota turhaa stressiä kuljetuksesta, ja ruoka yleensä tuppaa maistumaan liiankin hyvin. Oria voi kuljettaa niin yksin kuin jonku toisen orin kanssa. Kisapaikalla Jatsi on aikalailla samanlainen kuin kotonakin, joten tarkkana saa olla. Kisasuoritus riippuu täysin ratsasastajasta, sillä Jatsi tekee niinkuin pyydetään, eikä esimerkiksi välitä vilskeestä tai erikoisemmista aidoista ja esteistä.

Luonne © Kasvattaja + omistaja

i. Hämäränhyssy
sh, 162cm
ii. Mainingin Aie
sh, 165cm, evm
iii. Riihikuiva
sh, 164cm, evm
iie. Kesäheinä
sh, 159cm, evm
ie. Aamunkoi
sh, 160cm, evm
iei. Luojanluoma
sh, 163cm, evm
iee. Tuutulaulu
sh, 157cm, evm
e. VIR MVA Ch Kuunkudelma
sh, 166cm
KTK-II, KRJ-II, SLA-II, Jälk. B
ei. Kuuvastus
sh, 165cm, evm
eii. Kuuviha
sh, 170cm, evm
eie. Havulan Kaiunvastus
sh, evm
ee. Rohkean Ainomieli
sh, 160cm, evm
eei. Aino-Ankea
sh, 150cm, evm
eee. Aamunkantaja
sph, 146cm, evm

Sukuselvitys

ii. Mainingin Aie on tasaisen varma suorittaja niin esteillä kuin koulussakin mutta taidot eivät yllä millekään mestaruustasolle. Orin kanssa on kilpailtu pääosin seuratasolla mutta on sillä sijoituksia aluetasoltakin. Musta ori on viettänyt elämänsä pääasiassa parempana harrasteratsuna kuin kisatykkinä mutta sukunsa ansiosta on sille siunaantunut myös neljä varsaa, joista nuorin on vasta opettelemassa hevosen elämää. Mainingin Aie on luonteeltaan rehellinen puurtaja, joka tekee mitä pyydetään. 13-vuotias ratsu on yhä kisakuntoinen ja oletettavasti se tulee olemaan vielä käytettävissä jalostukseenkin.

iii. Riihikuiva on kuuman kesän lapsi, joka on aina käyttäytynyt herrasmiesmäisesti ja ollut jopa hieman ruunamainen. Hyvällä potentiaalilla varustettu kouluratsu on kilpaillut helpossa A:ssa hyvällä menestyksellä ja periaatteessa rahkeita olisi vaativaan B:hen mutta sinne ei askelten säädeltävyys ja näyttävyys enää riitä. Hyvärakenteinen Riksa on kantakirjattu kakkosella ja ollut jalostuskäytössä neljällä kaudella. Orin 26 jälkeläistä ovat kaikki kunnostautuneet enemmän tai vähemmän ratsastuksen saralla. Kisaeläkkeellä oleva 17-vuotias Riksa viettää aktiivista harrasteratsun elämää itäsuomalaisella tallilla.

iie. Kesäheinä on rempseä tamma, jonka kanssa on ollut mukava kilpailla niin esteillä kuin koulussakin. Tamma osallistuu mielellään kaikkeen puuhaan vielä eläkepäivilläänkin eikä siten tunnu 19-vuotiaalta. Mainingin Aie oli tamman ensimmäinen varsa, jonka se sai pitäessään “välivuotta” epäselvien jalkaongelmien vuoksi 5 - 6 -vuotiaana. Myöhemmällä iällä tamma varsoi vielä kaksi varsaa, mutta suurimpia saavutuksia tammalla on kuitenkin oma menestyminen etenkin estepuolella.

ie. Aamunkoi on varsinainen tapaus, joka selkeästi periyttänyt luonteensa pojalleen. Mitään tamma ei suostu tekemään, jollei siitä saa riittävää palkkiota. Valitettavasti tamma ei ollut tämän vuoksi odotuksien arvoinen ja se myytiin useamman kerran uuteen kotiin ennen kuin se sai pysyvän kodin Öörnin Kallelta. Hän jaksoi tamman kanssa kääntää ja vääntää ja joitakin kertoja sen kanssa on kilpailtukin vaihtelevalla menestyksellä. Suku on kuitenkin laadukas, joten Kalle on astuttanut Aamun kolmesti ja nykyisin tamma viettelee rauhallisia eläkepäiviä vuosikkaita paimentaen.

iei. Luojanluoma oli rauhallinen hevonen, joka selvästi pohti asioiden hyvät ja huonot puolet ennen kuin teki päätöksiä. Toisinaan orin pähkäilyt aiheuttivat ongelmallisia tilanteita mutta tutuissa ympyröissä se toimi hyvin yhteen hoitajansa ja ratsastajansa kanssa. Kisatessa orin ominaisuus oli varsin hankala mutta kun yleisimmät kisapaikat tulivat tutuiksi pärjäsi sen kanssa kansallisella tasolla kouluratsastuksessa. Luonteestaan huolimatta Luojanluoma oli haluttua kamaa jalostuksessa, sillä orilla oli erinomainen rakenne ja se kantakirjattiin ratsusuunnalle ykkös palkinnolla. Ori koki luonnollisen kuoleman 20-vuotiaana.

iee. Tuutulaulu oli herttainen ja suloinen tamma, joka oli kuin luotu ensiratsuksi. Tamma toimi monta vuotta ratsastuskoulussa eritasoisten oppilaiden ratsuna mutta se varsotettiin peräti kolme kertaa sen elämän aikana. Tuutu kilpaili useiden ratsastajien kanssa seuratason kilpailuissa sijoittuen usein puolen välin paremmalle puolelle, parhaimpien ratsastajien kanssa jopa lähelle kärkeä. 16-vuotiaana eläkkeelle siirtynyt tamma löydettiin laitumelta kuolleena muutamaa vuotta myöhemmin.


emänisä Kuuvastus oli aikansa menestyneimpiä kouluratsuja rodun parissa ja toimittaa edelleen suositun siitosoriin virkaa synnyin- ja kotikaupungissaan Seinäjoella. Pääasiassa vaativa B ja A luokissa startannut ori on herättänyt huomiota myös suomenhevospiirien ulkopuolella näyttävillä ratsunominaisuuksillaan; se on kookas ja kevyenpuoleinen, erittäin ratsutyyppinen ja omistaa kolme upeaa askellajia. Todellinen timantti suomalaisratsujen joukossa.

Myös Kuuvastuksen vanhemmat kuuluvat niin ikään menestyneempään kastiin mitä tulee ratsusukuisiin suomenhevosiin. Kuuviha, 170cm hurjaan korkeuteen kasvanut musta ori, osoitti juoksijasukuisesta emästään huolimatta useilla kilpakentillä miten suomalainenkin hevonen osaa liikkua ja hypätä. Vaikka tämän oriin luonne ei kuulemma ollut helpoimmasta päästä eikä yhteistyö radallakaan aina ihan täysin sopusointuista, ei kukaan voinut väittää etteikö tämän hevosen irtonaiset, joustavat askeleet olleet vakuuttavaa katseltavaa. Kuuviha toimitti myös siitosoriin virkaa aina kymmenenvuotiaaksi, mutta lopetettiin jouduttuaan ikävään onnettomuuteen kotonaan.

Havulan Kaiunvastus, "Aino", oli Kuuvihalle oiva pari miellyttämisenhaluisen ja lauhkean luonteensa puolesta. Rautias tamma kilpaili nuoruudessaan jonkin verran koulua he B tasolla ja menestystä kertyi myös näyttelyistä. Aino vaikuttaa edelleen samalla paikkakunnalla missä Kuunkudelma on syntynyt ja Heljäkuun hevostilan omistajatar onkin henkilökohtaisesti jo rouvan ikään ehtineen tammamamman tavannut. Kuulemma kauniimpaa ja kiltimpää hevoseläintä saa hakea. Suurimman osan elämästään Aino onkin viettänyt siitostammana, missä sen ehdoton vahvuusalue onkin. Niin Aino itse kuin sen molemmat vanhemmatkin ovat jättäneet runsaasti kouluradoilla menestystä niittäneitä jälkeläisiä.

Rohkean Ainomieli oli viettänyt useamman vuoden jo enemmän ja vähemmän oloneuvoksena, tuottaen uutta ratsusuokkisukupolvea maailmalle, näkyi tammasta edelleen ryhdikkyys ja laadukas rakenne. Tamma kilpaili vuosia vaativa B tasolla omistajansa Heljän kanssa, kunnes nuoremmat ja tuoreemmat nimet perivät kilparatsun manttelin ja Ainomieli siirtyi jalostustehtäviin. Se onkin jättänyt kaksi kantakirjattua ja koulussa hyvin pärjäävää orijälkeläistä Unelman lisäksi.

Ainomielen suku on kolmen polven matkalta puhtaasti ratsua ja sen takaa löytyy muutamia kuumiakin nimiä, esimerkiksi oriit Vihmoi ja Kestiraivion Myrsky. Vihmoi on menestyjä monellakin tapaa, mutta parhaiten se on piirtynyt mieliin valtavanpitkän liinaharjansa vuoksi. Hienorakenteista, mutta vain 150cm korkeaa oria on käytetty yhtälailla hevos- kuin pienhevostammoillekin ja jälkeläismäärä lähenteleekin sataa. Siihen mahtuu niin useita entisiä ja nykyisiäkin siitosoreja kuin kilpakenttien vaikuttajiakin. Vihmoi on saavuttanut elämänsä aikana paljon menestystä, niin paljon, että sitä voi melkein jo kutsua eläväksi legendaksi. Oriille itselleen ei suosio ole kuitenkaan noussut päähän, sillä kuulopuheiden mukaan se on niin lauhkea, herttainen ja ihmisläheinen kuin ori vain voi olla.

Emänemänemä Aino-Ankean kautta suvusta löytyy toinenkin legenda, Kestiraivion Myrsky; jo edesmennyt kouluratsu jonka siemenestä kuulemma lähes kirjaimellisesti taisteltiin aikanaan ja jonka omistaja myös käytti oriin suosiota tehokkaasti hyväkseen, mikä osaltaan selittänee sen jäämisen ihmisten mieliin niin pysyvästi. Se Myrskystä. Kuuluisa isäori teki jokatapauksessa Aino-Ankeasta suositun siitostamman. Se itse ei kilpaillut, vaan toimitti varsojensa välissä tuntiratsun virkaa, mutta jälkeläiset ovat jokainen päätyneet kilparatsuiksi - ja Ainomieltä lukuunottamatta kaikki niistä ovat myös olleet oriita.

isän puolen suku © Jenna VRL-03515, emän puolen suku © Serena VRL-09334

Match Show
21.02.2021 - Mangovia - varsat - SIN1, BIS10
"Rautiasta oria kuvasi ehkä parhaiten termi villivarsa. Varsa poukkoili narun päässä intopiukeana ja askellajien esittäminen meni lähinnä varsaa rauhoitellessa sen intoutuessa laukkaamaan ja pukittelemaan. Paikallaan seisominen tuotti nuorelle orille aika paljonkin hankaluuksia, mutta onnistui lopulta kuitenkin."
20.02.2021 - Röllimetsä - Varsaluokka - 1/7, BIS5
”Rauhallinen ja ystävällinen ori, upea väritys. Selkeä orileima nuoreksi oriksi. Hyvin kehittyneet lihakset ja upea harja! Suloinen päämerkki ja vallattomat korvat. Esittelee liikkeensä hyvällä mielin, jopa innokkaasti! Liidokas ravi ja sievät käyntiaskeleet.”
NJ - Näyttelyt
03.10.2021 - Kutsu - Suomenhevosorit - irtoSERT - pt. alaera
22.07.2021 - Kutsu - Suomenhevosorit - irtoSERT - pt. Lissu T.
18.07.2021 - Kutsu - Suomenhevosorit - irtoSERT - pt. Jannica
Porrastetut
Nopeus 255.31 p.
Kestävyys 245.33 p.
Hyppykapasiteetti 237.28 p.
Rohkeus 271.72 p.
Kuuliaisuus ja luonne 650.00 p.
Tahti ja irtonaisuus 71.56 p.
Tarkkuus ja ketteryys 752.54 p.
Kilpailee kenttäratsastuksessa tasolla 3/2
Kilpailee valjakkoajossa tasolla 4/3
VSR Cup (5 sij.)
31.10.2021 - Kutsu - Noviisi yhdistetty - 1/12
31.08.2021 - Kutsu - Helppo - 3/37
31.07.2021 - Kutsu - Noviisi yhdistetty - 2/4
31.07.2021 - Kutsu - Helppo A - 1/36
31.07.2021 - Kutsu - Helppo B - 2/24
KRJ - Kouluratsastus (55 sij.)
03.12.2021 - Kutsu - Helppo A - 6/60
01.12.2021 - Kutsu - Helppo A - 7/60
23.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 5/60
21.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 7/60
19.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 4/40
18.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 3/30
18.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 4/40
17.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/30
16.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/30
16.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 1/40
15.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 4/30
15.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/40
14.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/30
12.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 5/30
09.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 6/40
08.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 6/40
04.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 5/40
03.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 6/40
02.11.2021 - Kutsu - Helppo A - 1/40
20.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 1/60
16.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 1/60
28.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 4/60
27.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 1/60
20.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 1/60
15.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 5/40
11.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 3/40
11.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 6/60
10.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 1/60
09.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 3/60
07.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/60
01.10.2021 - Kutsu - Helppo A - 6/60
15.09.2021 - Kutsu - Helppo A - 5/40
14.09.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/40
13.09.2021 - Kutsu - Helppo A - 4/40
11.09.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/40
09.09.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/40
08.09.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/40
07.09.2021 - Kutsu - Helppo A - 6/40
04.09.2021 - Kutsu - Helppo A - 6/40
29.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 3/38
28.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/34
25.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 5/60
23.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 4/60
22.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 1/60
21.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 7/60
18.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 5/60
17.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 5/60
16.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 1/60
14.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/60
13.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 4/60
12.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/60
11.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/60
11.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 7/60
09.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 2/60
01.08.2021 - Kutsu - Helppo A - 4/60
ERJ - Esteratsastus (63 sij.)
27.12.2021 - Kutsu - 100cm - 5/60
26.12.2021 - Kutsu - 100cm - 4/60
14.12.2021 - Kutsu - 100cm - 4/60
10.12.2021 - Kutsu - 90cm - 4/60
08.12.2021 - Kutsu - 100cm - 4/60
07.12.2021 - Kutsu - 90cm - 6/60
05.12.2021 - Kutsu - 90cm - 7/60
03.12.2021 - Kutsu - 90cm - 7/60
30.11.2021 - Kutsu - 100cm - 6/40
30.11.2021 - Kutsu - 100cm - 5/40
28.11.2021 - Kutsu - 100cm - 5/40
27.11.2021 - Kutsu - 100cm - 2/40
27.11.2021 - Kutsu - 100cm - 6/40
25.11.2021 - Kutsu - 100cm - 3/40
24.11.2021 - Kutsu - 100cm - 3/40
22.11.2021 - Kutsu - 100cm - 5/40
20.11.2021 - Kutsu - 100cm - 4/40
20.11.2021 - Kutsu - 100cm - 2/40
20.11.2021 - Kutsu - 100cm - 4/40
19.11.2021 - Kutsu - 100cm - 6/40
17.11.2021 - Kutsu - 100cm - 6/40
16.11.2021 - Kutsu - 100cm - 6/40
15.11.2021 - Kutsu - 100cm - 4/40
13.11.2021 - Kutsu - 100cm - 2/40
09.11.2021 - Kutsu - 100cm - 4/40
29.10.2021 - Kutsu - 100cm - 1/60
24.10.2021 - Kutsu - 100cm - 5/60
20.10.2021 - Kutsu - 100cm - 1/40
18.10.2021 - Kutsu - 100cm - 2/40
18.10.2021 - Kutsu - 100cm - 4/60
16.10.2021 - Kutsu - 100cm - 5/40
13.10.2021 - Kutsu - 100cm - 5/40
11.10.2021 - Kutsu - 100cm - 6/40
10.10.2021 - Kutsu - 100cm - 1/60
09.10.2021 - Kutsu - 100cm - 3/40
07.10.2021 - Kutsu - 100cm - 4/40
05.10.2021 - Kutsu - 100cm - 4/40
02.10.2021 - Kutsu - 100cm - 1/40
02.10.2021 - Kutsu - 100cm - 7/60
28.09.2021 - Kutsu - 100cm - 2/40
27.09.2021 - Kutsu - 100cm - 3/40
24.09.2021 - Kutsu - 100cm - 3/40
28.08.2021 - Kutsu - 90cm - 5/31
26.08.2021 - Kutsu - 100cm - 1/40
24.08.2021 - Kutsu - 100cm - 3/40
23.08.2021 - Kutsu - 100cm - 5/40
21.08.2021 - Kutsu - 90cm - 6/50
21.08.2021 - Kutsu - 100cm - 4/40
18.08.2021 - Kutsu - 100cm - 5/40
18.08.2021 - Kutsu - 100cm - 4/40
17.08.2021 - Kutsu - 100cm - 5/40
16.08.2021 - Kutsu - 100cm - 3/40
15.08.2021 - Kutsu - 90cm - 4/50
14.08.2021 - Kutsu - 100cm - 3/40
13.08.2021 - Kutsu - 100cm - 4/40
12.08.2021 - Kutsu - 100cm - 6/46
12.08.2021 - Kutsu - 100cm - 3/40
11.08.2021 - Kutsu - 100cm - 5/40
09.08.2021 - Kutsu - 100cm - 4/40
08.08.2021 - Kutsu - 100cm - 6/40
07.08.2021 - Kutsu - 90cm - 2/50
06.08.2021 - Kutsu - 100cm - 5/40
08.07.2021 - Kutsu - 100cm - 6/40
KERJ - Kenttäratsastus (36 sij.)
28.11.2021 - Kutsu - Helppo - 3/40
26.11.2021 - Kutsu - Helppo - 4/40
20.11.2021 - Kutsu - Helppo - 4/40
19.11.2021 - Kutsu - Helppo - 1/40
18.11.2021 - Kutsu - Helppo - 3/40
16.11.2021 - Kutsu - Helppo - 6/40
15.11.2021 - Kutsu - Helppo - 3/40
14.11.2021 - Kutsu - Helppo - 4/40
12.11.2021 - Kutsu - Helppo - 3/40
11.11.2021 - Kutsu - Helppo - 1/40
07.11.2021 - Kutsu - Helppo - 5/30
07.11.2021 - Kutsu - Helppo - 2/40
05.11.2021 - Kutsu - Helppo - 6/40
04.11.2021 - Kutsu - Helppo - 1/41
01.11.2021 - Kutsu - Helppo - 3/40
30.10.2021 - Kutsu - Helppo - 1/40
15.10.2021 - Kutsu - Helppo - 3/60
14.10.2021 - Kutsu - Helppo - 5/40
15.09.2021 - Kutsu - Helppo - 5/30
10.09.2021 - Kutsu - Helppo - 1/30
08.09.2021 - Kutsu - Helppo - 5/30
03.09.2021 - Kutsu - Helppo - 2/30
31.08.2021 - Kutsu - Helppo - 3/100 (KERJ-Cup)
26.08.2021 - Kutsu - Helppo - 5/29
26.08.2021 - Kutsu - Helppo - 6/59
23.08.2021 - Kutsu - Helppo - 5/30
21.08.2021 - Kutsu - Helppo - 1/59
19.08.2021 - Kutsu - Helppo - 6/45
19.08.2021 - Kutsu - Helppo - 5/59
15.08.2021 - Kutsu - Helppo - 5/38
15.08.2021 - Kutsu - Helppo - 4/30
12.08.2021 - Kutsu - Helppo - 1/38
06.08.2021 - Kutsu - Helppo - 6/50
05.08.2021 - Kutsu - Helppo - 3/30
04.08.2021 - Kutsu - Helppo - 5/30
03.08.2021 - Kutsu - Helppo - 3/30
VVJ - Valjakkoajo (26 sij.)
30.11.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 1/60
27.11.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 1/30
26.11.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 3/30
26.11.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 5/60
21.11.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 4/30
21.11.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 3/60
20.11.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 5/60
16.11.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 3/60
16.11.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 6/60
15.11.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 6/60
20.09.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 3/30
19.09.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 2/30
19.09.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 3/30
15.09.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 1/30
14.09.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 3/30
14.09.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 2/30
13.09.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 4/30
12.09.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 3/30
11.09.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 4/30
10.09.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 1/30
09.09.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 4/30
07.09.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 2/30
05.09.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 1/30
04.09.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 3/30
03.09.2021 - Kutsu - Noviisi tarkkuuskoe - 5/30
01.09.2021 - Kutsu - Noviisi koulukoe - 4/30
MEJ - Maastoesteratsastus (6 sij.)
20.11.2021 - Kutsu - 90cm - 1/27
13.09.2021 - Kutsu - 90cm - 4/19
09.09.2021 - Kutsu - 90cm - 3/19
12.08.2021 - Kutsu - 80cm - 2/6
11.08.2021 - Kutsu - 90cm - 3/10
11.08.2021 - Kutsu - 80cm - 2/6
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Päiväkirjamerkintä 24.04.2020

Tänään suuntasin heti aamusta hevosauton keulan kohti Päijät-Hämettä ja Pyökkipolkua. Eilinen puheluni Veeran kanssa oli ollut varsin lyhyt;
- Hei Veera, Mari täällä! Sinulla on mielenkiintoisen oloinen orivarsa myynnissä, passaako sitä tulla huomenna katsomaan?
- No toki passaa, tervetuloa! Sellainen pikku juttu...
- Mahtavaa, kiitos! Minäpä tulen sitten huomenna heti aamusta, nähdään!

Niin... Nyt ajellessa aloin miettiä puhelua tarkemmin ja sitä, mitäköhän Veera oli halunnut sanoa. Ehkä joskus oppisin innostuksissani myös kuuntelemaan vastapuolta, mutta itseni tuntien sitä päivää saataisiin vielä odotella.

Automatka hurahti yllättävän äkkiä ja pian kaarsinkin jo Pyökkipolun pihaan. Veera oli nopeasti vastassa ja lähdimme yhdissä tuumin tarhoille. Ensin tuli vastaan Hämäränhyssy, kaupan olevan oripojan isä. Hissu tuli uteliaana heti portille katsomaan, olisiko katselijoiden taskuissa mitään herkkuja. Minulta tietenkin löytyi ylimääräinen porkkana myös isäukolle ja Hissu otti sen innoissaan vastaan. Seuraavaksi suuntasimmekin jo Kaamosjatsin ja sen tarhakaverin Rudin luokse. Ihastelin hetken Rudia, orini Ampan jälkeläistä, josta oli kasvanut oikein komea poika. Sitten huomioni kiinnittyi tarhakaveriin, hienon näköiseen kolmivuotiaaseen. Orit astelivat luoksemme ja tunkivat uteliaana päitään tarjan lautojen välistä. Ojensin molemmille porkkanat ja rapsuttelin Jatsiksi esitellyn orin otsaa.
- Niin, tämä Jatsihan on luonteeltaan... Miten sen nyt sanoisi... Hiukan haastava, Veera aloitti. Katsahdin naista hiukan epäuskoisena, sillä isän tuntien huono luonne ei tullut ainakaan sieltä, ja emääkin Veera oli kehunut maasta taivaisiin. Otimme orin tarhasta ja totta tosiaan. Veera kiepautti heti ketjun orin suuhun ja steppailevan orin kanssa lähdettiin kohti maneesia. Maneesissa Veera juoksutti hetken aikaa oria, ja kieltämättä meno näytti aika villille. Jatsi säntäili joka suuntaan, eikä selvästikkään keskittynyt mihinkään. Minä kuitenkin näin kaiken pelleilyn alla hyvin liikkuvan hevosen, josta varmasti saisi koulittua jonkinlaisen ratsun.

Veera näytti samaan aikaan iloiselta ja hiukan hämmentyneeltä, kun ilmoitin heti orin liikkeessä nähtyäni ostavani sen. Niinpä tallityöntekijät tulivat hakemaan orin ja veivät sen hetkeksi talliin odottamaan samaan aikaan kun minä ja Veera suuntasimme kirjoittamaan kauppakirjoja. Toki Jatsi tulisi käymään vielä ostotarkastuksessa, mutta luotin vahvasti siihen, ettei mitään isompaa tulisi löytymään. Kun kauppakirjat oli kirjoitettu ja raha vaihtanut omistajaa, oli aika pakata poika autoon. Lastauksen kanssa ei ollut onneksi mitään ongelmia ja Jatsi alkoi heti keskittyä heinäverkon tyhjentämiseen. Sovimme vielä että Veera tulisi meitä jossain vaiheessa katsomaan, jonka jälkeen hyppäsin autoon ja lähdimme kotimatkalle.


Historian havinaa, kirjoittanut kasvattaja

Jatsi on Pyökkipolun kolmas kasvatti. Jatsin isä Hissu oli kerennyt olemaan omistuksessamme reilun vuoden ja osoittautunut aivan mahtavaksi tyypiksi. Hissu oli ruunattu jo ennen meille tuloa, mutta kasvattaja oli ottanut siitä pakasteita talteen, jotka olivat ruunan omistuksen myötä minun omistukseeni siirtyneet. Hissun siementä oli kysellyt jo muutamakin suomenhevoskasvattaja, mutta he eivät vielä mitään konkreettista siirtoa olleet tehneet ja "kerkesinkin" itse ensimmäisenä saamaan Hissusta kasvatin. Hissun varsan emäksi valikoitui Jeilissä asuva Kuunkudelma, jolla oli jo enemmän menestystä hankittuna. Unelma asui kotitallillaan koko prosessin ajan ja samoin asui Jatsi sen kanssa. Jatsi haettiin Pyökkipolkuun vieroituksen jälkeen ja se sai seurakseen itseään vuoden vanhemman Rudin miehen malliksi. Jatsin kanssa aloitettiinkin eskaritouhut heti ja se lähti etenemään vauhdilla oppimisen suhteen.